Megjelenése:
Szárnyatlan, rozsdabarna színű, kifejlett állapotban 5-5,5 mm hosszúságú, hát-hasi irányban lapított, ovális alakú rovar, szájszerve a vérszívásra módosult szipóka. Az ivari kétalakúság kifejezett. Egyedfejlődése során a petéből kikelő lárvát négy további (1-4,5 mm-ig fokozatosan növekvő nagyságú) lárvastádium követi, végül az utolsó vedléssel jelennek meg az imágók.

Életmódja:
Főként az emberi kültakarón élősködő vérszívó, de denevérek, házi szárnyasok, galambok és egyéb madarak ektoparazitájaként is ismert. Minden egyes stádium obligát vérszívó, a lárvák egyetlen vérszívást követően vedlenek, az imágók azonban több hónapig tartó életük során több alkalommal táplálkoznak. Jellemzően éjjel szívnak vért, de az éhes poloskák nappal is támadhatják a gazdaszervezetet. A fő ártalmat okozó imágók számukra optimális körülmények közt 2-3 naponta, mintegy 10-15 percig tartó vérszívás céljából keresik fel gazdaszervezetüket. Azonban az ivarérett alakok jól tűrik az éhezést: táplálkozás nélkül akár 4-5 hónapig(!) is életben maradnak. A nőstény az első vérszívást követően kész a párosodásra, majd megkezdi a peterakást; élete végéig naponta 1-5 petét rak le jellemző búvóhelyein, résekbe és repedésekbe.

Elterjedése: 
Kozmopolita faj.

Jelentősége:
Nyálmirigyének véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka az emberi szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okoz. A fájdalmatlan szúrás az alvó embert legtöbbször a takaróval nem fedett testrészeken (pl. nyakon, vállon, felkaron, csukló-, könyök-, lábszár- és bokatájékon) éri. A csípést kis piros folt jelzi, a fájdalom és a viszketés csak órák múlva jelentkezik. Érzékeny személyeknél a csípés erős viszkető és égő érzést vált ki, és hólyagok is kialakulhatnak, csalánkiütés-szerű tünetek kíséretében.

A viszketés és a vakarózás gátolja a pihenést, ennek következtében a nyugodt alvást, így fáradtságot, szellemi és fizikai leromlást okoz, valamint csökkenti az ember ellenálló- és munkaképességét.

Ürülékének allergizáló hatása egyértelműen igazolt, a rovarok jellegzetes szaga pedig kifejezetten kellemetlen, zavaró lehet.

Laboratóriumi körülmények között több fertőző betegség (pl. Leishmania fajok, hepatitis-B) terjesztésére képes, azonban természetes populációi nem közvetítenek kórokozókat, így járványügyi jelentősége gyakorlatilag elhanyagolható.

Keresztei Norbert - Egészségügyi Kártevőirtó, Fertőtlenítő, Gázmester

HÍVJON MINKET MOST! Tel: +36302051518 « Kattintson!

 

cimkék: ágyi poloskairtás sopron, ágyi poloska-írtás sopron, ágyi poloskairtás sopron, ágyi poloska-irtás sopron, ágyi poloskairtás ausztria, ágyi poloska-írtás ausztria, ágyi poloskairtás ausztria, ágyi poloska-irtás ausztria, ágyi poloskairtás österreich, ágyi poloska-írtás österreich, ágyi poloskairtás österreich, ágyi poloska-irtás österreich, ágyi poloskairtás burgenland, ágyi poloska-írtás burgenland, ágyi poloskairtás burgenland, ágyi poloska-irtás burgenland, ágyi poloskairtás győr-moson-sopron megye, ágyi poloska-írtás győr-moson-sopron megye, ágyi poloskairtás győr-moson-sopron megye, ágyi poloska-irtás győr-moson-sopron megye, ágyi poloskairtás bécs, ágyi poloska-írtás bécs, ágyi poloskairtás bécs, ágyi poloska-irtás bécs, ágyi poloskairtás wien, ágyi poloska-írtás wien, ágyi poloskairtás wien, ágyi poloska-irtás wien,